Categories:

Is een te hoog (LDL) Cholesterol echt dodelijk? Of zit het verhaal toch echt anders in elkaar?

Wat is Cholesterol

Cholesterol is een vetachtige stof die gesynthetiseerd wordt in alle dierlijke cellen. Het wordt door de lever zelf gemaakt, en een beetje in de bijnieren, testes en darm. Het is een essentiële bouwstof voor de celmembraan (de laag tussen binnen- en buitenkant cel) want het zorgt voor stevigheid, maar ook de doorlaatbaarheid van de cel. Verder is het een bouwstof, voor hormonen zoals geslachts- en geheugenhormonen, maar ook voor de aanmaak van vitamine D en gal. Galstenen bestaan bijvoorbeeld voor 80% uit Cholesterol. Slechts 2% van je cholesterol komt uit voeding. Zodra je cholesterol van buitenaf verhoogd wordt, zal de lever het evenredig minder aanmaken. Kortom, het lichaam reguleert zelf de balans.

Goed en Slecht Cholesterol?

Er zijn verschillende soorten cholesterol waaronder de bekende HDL (Hogedichtheidlipoproteïne) en LDL (Lagedichtheidlipoproteïne). Dit zijn eiwitverpakkingen om vetten in het bloed te vervoeren omdat die vetten niet oplossen in water. HDL vervoert van darm naar lever en LDL vervoert vervolgens de vetten van de lever naar alle lichaamscellen.

Het is dus duidelijk dat cholesterol van levensbelang is, anders zou het lichaam het ook niet steeds opnieuw zelf aanmaken. Zo geeft veel cholesterol in je hersenen een hele goede breinwerking. En dus rijst de vraag waarom zou het lichaam dan slecht cholesterol maken? Dat is natuurlijk volstrekt onlogisch. Zonder cholesterol overlijden we simpel gezegd.

Is er een causaal verband tussen verhoogd cholesterol en hart- en vaatziekten?

Het antwoord is Nee! Ruim 50 jaar geleden werd er bij mensen die overleden waren aan hart- en vaatziekten een verhoogd cholesterol ontdekt. De conclusie werd meteen getrokken, een verhoogd cholesterol is de veroorzaker. Nu klopt het dat LDL meer door de lever geproduceerd wordt als er sprake is van ontstekingen in de aderen. Als er toxines in je bloed zitten, probeert het lichaam die via een ontstekingsmechanisme er uit te krijgen. Om beschadiging aan de aderen te voorkomen, komt LDL to the rescue! Dus de ontstekingen door toxines of oxidatie is het probleem, niet het LDL. Het is dus belangrijk om je leefstijl aan te passen en zo gezond mogelijk te leven. Toxines zijn niet altijd te voorkomen, dus af en toe je lichaam helpen ontgiften is een goed idee. (zie blog toxinen) . Geoxideerde vetten ontstaan door te bakken op te hoge temperaturen, of door vetten te gebruiken die over de datum zijn. Ook plantaardige olie zoals koolzaad-, zonnebloem- en notenolie is vaak al geoxideerd, eet dus alleen het oorspronkelijke voedingsmiddel. Bak je eitje ook niet te heet en zorg dat de dooier nog zacht is, ook bij een gekookt ei. Bewaar vetten koel en droog en koop olie/vet in donkere flessen met een goed afsluitbare dop. Ook het eten van veel suiker, granen of transvetten kunnen bijdragen aan de beschadiging van de vaatwanden.

Mythe en medicatie

Een Zweeds onderzoek uit 2021 van Uffe Ravnskov haalt de cholesterol mythe definitief onderuit. Hij heeft er zelfs een boek over geschreven : Feiten en fabels over cholesterol, onthullingen over het grootste medische en commerciële bedrog van deze tijd. Ravnskov geeft aan dat mensen met een wat hoger LDL, ideale waarde is 3.6 mmol., gezonder zijn en langer leven.

Uit een ander Zweeds onderzoek blijkt dat mensen die gedurende 35 jaar gevolgd zijn en 100 jaar worden, vanaf hun 65ste jaar lagere niveaus van glucose, creatinine, urinezuur en leverfunctiewaarden hebben en hun totale cholesterol en ijzer hoger ligt. Maar waarom horen we daar niks over? De cholesterol waardes worden elke zoveel jaar aangepast, vooral LDL moet steeds lager. Al heel snel worden bij te hoge waardes (?) cholesterolverlagers, de zogenaamde statines, voorgeschreven. In Amerika gebeurt dat bij jong volwassenen vanaf 20 jaar al preventief. Je kunt je voorstellen als cholesterol zo belangrijk is, wat de implicaties van cholesterolverlagers zijn. Bijwerkingen of gevolgen als spierpijnen, suikerziekte, verminderd geheugen, nauwelijks vitamine D aanmaak, slechte vertering door minder galproductie, huidklachten en minder doorlaatbare cellen, zijn het gevolg. Sommige mensen gebruiken Rode Rijst supplementen om cholesterol te verlagen, ook hier zit een statine achtige stof in, dus beter niet gebruiken. Zeker niet als je LDL waarde lager dan 3 is.

Conclusie:

Cholesterol is van levensbelang en cholesterolverlagers doen meer kwaad dan goed en het is een mythe dat het de oorzaak is van hart- en vaatziekten, eerder een ongezonde leefstijl. Voeding heeft weinig tot geen invloed op de productie van cholesterol, maar wel op het voorkomen van ontstekingen. Daarom hieronder nog wat tips:

 • Neem elke dag een handje noten zoals walnoten, paranoten of amandelen
 • Gebruik met regelmaat knoflook in gerechten
 • Eet veel groene bladgroenten
 • Eet alleen biologisch (grasgevoerd) vlees
 • Eet vette vis zoals MSC zalm, haring, sardien of makreel
 • Drink voldoende gefilterd water
 • Vermijd bewerkte producten en transvetten
 • Gebruik extra virgin olijfolie(alleen koud)
 • Bak in kokosolie, geklaarde boter/Ghee of reuzel
 • Gebruik absoluut geen margarine en kunstmatige bakproducten (en al helemaal niet de zogenaamde cholesterolverlagende boter uit de supermarkt)
 • Zorg voor goede vezels uit groente en fruit
 • Zorg voor voldoende ontspanning, stress is een enorme ziekmaker
 • Beweeg zoveel mogelijk, minimaal 30 min. per dag
 • Krillolie of algenolie capsules zijn een prima bron voor omega 3

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente reacties

Geen reacties om te tonen.
error: Content is protected !!