De zon vitamine en waarom deze zo ontzettend belangrijk voor je gezondheid is.

Vitamine D is eigenlijk geen vitamine, maar een half-hormoon met een zeer belangrijke functie/werking, met name m.b.t. een adequate calcium- en fosfaathuishouding welke bepalend is voor botgroei en -onderhoud, spiercontractie, zenuwprikkelgeleiding en het functioneren van cellen in het hele lichaam. Maar ook:

 • Voor sterke botten en tanden
 • Voor sterke en soepele spieren en een goede balans
 • Bevordert een gezond en evenwichtig afweersysteem
 • Verhoogt de weerstand tegen infecties
 • Ondersteunt de stofwisseling van koolhydraten en vetten
 • Vermindert de vetopslag
 • Heeft een gunstige invloed op hart en bloedvaten
 • Helpt bij het behoud van een gezonde bloeddruk
 • Ondersteunt de barrièrefunctie van de darmwand
 • Voor de vruchtbaarheid
 • Voor het zenuwstelsel, de hersenfunctie en de geestelijke veerkracht
 • Voor stemming en welbevinden
 • Ondersteunt de conditie van het oog
 • Helpt bij het behoud van gezonde cellen en weefsels
 • Gaat verouderingsprocessen tegen

Een tekort heeft tot gevolg:

 • Osteoporose
 • Kanker
 • Depressie
 • Spierzwakte
 • Overlijden

De meeste mensen hebben een tekort aan vitamine D, of in ieder geval meer nodig. De reden is omdat we steeds minder buiten zijn en/of eenmaal buiten ons insmeren met een zonnebrandmiddel. Vitamine D wordt in de huid aangemaakt als die wordt blootgesteld aan zonlicht. Daarvoor is cholesterol in de huidcellen nodig en ultraviolette B-stralen (UVB). Het proces gaat verder in de lever en nieren.

Ook mensen die een getinte of van nature meer donkere huid hebben, hebben sneller een vitamine D tekort en zouden zeker met regelmaat buiten moeten zijn. Let wel, de aanmaak van melanine, de stof waardoor je bruint, zorgt voor een natuurlijke bescherming tegen verbranding. Wat dat betreft is ons lichaam heel intelligent, het beschermt ons zelf tegen verbranding. Ook zwangere vrouwen en senioren hebben een grotere behoefte dan wel sneller een tekort aan vitamine D. Gebruik je cholesterolverlagende middelen, heb je tevens veel meer moeite om vitamine D aan te maken.

Het beste kun je rond het middaguur 30 minuten onbeschermd in de zon zijn, met 25% blote huid. D.w.z. korte broek/rok, T-shirt met korte mouwen en geen zonnebril dragen. De ogen moeten eerst het UVB licht registreren, wil je lichaam het aanmaakproces van vitamine D gaan starten.

Met opbouwen van melanine (lichaamseigen beschermer) kun je al in maart beginnen, of zelfs eerder. Vanaf april kun je al vaker in de zon en in de maanden mei t/m augustus is het aan te raden minimaal 3 x per week 30 minuten onbeschermd in de zon te zijn. Je zult merken dat wanneer je, ook tijdens bewolkte dagen, dit doet, je steeds beter zonder zonnebrandmiddelen kunt. Let wel op dat je huid sneller veroudert als je heel veel onbeschermd in de zon bent. Pas ook altijd op voor verbranding, de huid beschadigt tot zelfs dieper gelegen huidlagen, dus bouw rustig op.

Wil je langer onbeschermd buiten zijn, zoek dan de schaduw op of gebruik een zonnebrandmiddel met natuurlijke ingrediënten. De meest gangbare crèmes bevatten plastic, nano-metaaldeeltjes en parfum wat allemaal toxisch is voor ons lichaam.

Alleen in de maanden zonder “R” is de zon in Nederland krachtig genoeg rond het middaguur om je lichaam vitamine D aan te laten maken. Dus, in de andere maanden moet je het met je reserve vitamine D doen. Deze vet vitamine (net als vit. A, E en K), slaat op in je eigen vetweefsel en wordt vervolgens vrijgemaakt in de maanden september t/m maart. Om je lichaam een handje te helpen is het goed om inspanning te leveren of jezelf meer bloot te stellen aan koude. Door inspanning ga je vet verbranden, als ook wanneer je lichaam zichzelf wat meer moet verwarmen, en zo komt vitamine D dan vrij.

Voedingsmiddelen met vitamine D, waaronder levertraan, zwaardvis, zalm, tonijn, runderlever, eigeel en sardines, zou je bijna elke dag moeten eten om voldoende vitamine D binnen te krijgen. Daarom is het soms goed te suppleren. Kies dan altijd voor vitamine D3 in combinatie met K2. Wanneer je bloedverdunnende middelen zoals Warfarine en Coumarine gebruikt, K2 niet gebruiken. In het proces van vitamine D aanmaak zijn magnesium en calcium belangrijk. Om er voor te zorgen dat calcium niet in de aderen achterblijft ( kans op aderverkalking), zorgt K2 dat calcium weer terug in de depots komt. Wat extra magnesium inname tijdens het gebruik van D3+K2 is dan ook aan te bevelen. Een bisglycinaat vorm van magnesium, wordt door de darmen het beste opgenomen.

De bloedwaarde van vitamine D zien we het liefst rond of tussen 100-125 nmol. Je kunt dit zowel bij je huisarts als onafhankelijke labs laten testen. Inname van vit. D3 in de winter wordt geadviseerd tussen 25 mcg-75mcg per dag. In de zomer ligt dat op 10 mcg per dag. Neem voor de juiste afstemming wat betreft dosering/behoefte altijd eerst contact op met je zorgverlener of therapeut.

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!