Onze lever is een echte duizendpoot als je ziet welke taken er allemaal door volbracht worden;

  1. Opslaan en vrijgeven van B12
  2. Bacteriën verwijderen
  3. Galproductie voor het verteren van vetten
  4. Eiwitproductie
  5. Cholesterolproductie (bouwstof van alle lichaamscellen en bepaalde hormonen)
  6. Vitamine D activeren
  7. Bloedstollingsfactoren
  8. Opslaan van overtollige glucose als glycogeen, en productie en vrijgave van glucose in het bloed. Beide taken zorgen voor een stabiele bloedsuikerspiegel
  9. Omzetting van voeding (activeren), en toxines en hormonen (inactiveren)

Dat laatste noemen we ook wel ontgifting en dit gebeurt in 2 fases voordat de gifstoffen uitgescheiden kunnen worden. Via de galblaas en galwegen naar ontlasting en via de nieren naar urine

Fase IFase II
WAT?
Een hormoon of toxine wateroplosbaar maken
WAT?
Een hormoon of toxine inactiveren aan de hand van een extra omzettingsstap
• Methylatie
• Acetylatie
• Sulfatie
• Glucuronidatie
• Glycinatie
• Glutathion conjugatie
WIE?
Cytochroom P450 enzymsysteem
WIE?
Bijhorende enzymen per omzetting

Ontgiften is een delicaat proces want tussen Fase I en Fase II ontstaan er tijdelijk erg toxische-, tussentijdse vormen van het hormoon of toxine, ofwel vrije radicalen.

Tekenen van een verstoorde ontgifting zijn:

  • Vermoeidheid
  • Hoofdpijn
  • Geelzucht (en/of gelig oogwit)
  • Slechte vetvertering
  • Acne/huiduitslag
  • Jeuk
  • Bittere smaak in de mond
  • Opgeblazen gevoel
  • Pijn in de leverstreek
  • Haaruitval
  • Roosvorming
  • Alcohol intolerantie
  • Gezwollen oogleden

De belangrijkste redenen waarom de ontgifting verstoord kan zijn:

1. De lever heeft andere prioriteiten

2. Fase II gaat moeizaam en trager dan Fase I

3. De vrije radicalen uit Fase I worden niet voldoende onschadelijk gemaakt met leverschade en verminderde functie als gevolg

De lever heeft andere prioriteiten en slaat bijvoorbeeld de toxines op als het op dat moment belangrijker is om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Te hoog is gevaarlijk, maar ook te laag is gevaarlijk en wellicht heeft het systeem wel dringend glucose nodig als brandstof.

Wanneer Fase II moeizaam gaat kan de oorzaak liggen in een genetisch vertraagde enzymfunctie, een bouwstoffen tekort (zwavel voor Sulfatie. Eiwitten. Of acetylcholine), een co-factoren tekort (vitamine B2,B6, B11, B12) of er is een te grote aanvoer van toxines (bewerkte voeding, teveel koffie, alcohol, medicijnen of laat snacken).

De vrije radicalen uit Fase I worden niet voldoende onschadelijk gemaakt als er een te weinig aan antioxidanten voorhanden zijn (vitamine C, Selenium, vitamine E, Pycogynol, Melatonine, Alfa Liponzuur).

Selenium en glycine* verhogen de lichaamseigen aanmaak van glutathion . Om vetoplosbare toxines zoals pesticiden, oplosmiddelen en zware metalen te kunnen uitscheiden, moeten deze eerst wateroplosbaar worden gemaakt (Fase I) en daar zorgt glutathion voor. Het is ook nodig voor detoxificatie van antibiotica, paracetamol, de anticonceptiepil, koffie, alcohol en bilirubine. Dat laatste zorgt anders voor geelzucht.

(*Glycine is een belangrijk aminozuur wat vooral voorkomt in varkensvlees, kip, zalm en rundvlees)

Hormonen en toxines die niet goed ontgift worden, worden tijdelijk in vetcellen opgeslagen. Dat is niet levensbedreigend, maar toch kunnen daardoor ontstekingsreacties ontstaan. Een ontsteking is immers een natuurlijk opruimproces. Hiervoor is weer extra energie nodig, dus zal de lever daar weer meer aandacht aan besteden en komt de ontgifting op een nog lager pitje te staan. Een vicieuze cirkel .

Heel verstandig om een stappenplan ter ondersteuning van de (ontgifting door de) lever te hebben.

Pas op!

Ga nooit op eigen houtje experimenteren met supplementen, extracten of andere middelen. Laat je altijd adviseren of begeleiden door een orthomoleculair therapeut. Het lichaam doet niks voor niks, dus soms beter eerst naar de oorzaken zoeken i.p.v. met veel suppletie (dat ook door de lever omgezet moet worden) aan de gang te gaan. Probeer zoveel mogelijk bouwstoffen uit goede voeding te halen. Lees mijn Blog “Voeding” .

Rust geven aan de leverStructuur gevenOntgifting ondersteunenAnti-oxidanten toevoegenBasis voedingsstoffen voor de lever
Minder stressOvernight fastingMariadistel extract 250 mg/dag gedurende 1 tot 2 maandenAlle kleuren uit de natuur etenTaurine
Minder ontstekingenOp tijd in bedArtisjok extract 100 mg/dag gedurende 1 tot 2 maandenVitamine CCholine
Minder toxinesVoldoende slaapPaardenbloem extract 250 mg/dag gedurende 1 tot 2 maanden
Zink
B-vitamines
Minder maaltijdenRegelmatig ritmeBroccoli extract 15 mg/dag gedurende 1 tot 2 maandenSeleniumSelenium

Taurine is een belangrijke basisbouwstof voor de lever. Je herkent misschien het woord Taurus (Stier), daar werd het het eerst in aangetroffen, het komt dan ook vooral in vlees, vis en gevogelte voor. Maar het menselijk lichaam kan dit (semi)essentieel aminozuur ook een klein beetje zelf aanmaken. Het heeft daar methionine en Vitamine B6 voor nodig.

Omdat Taurine zwavelhoudend is, is het een belangrijke bouwstof voor de sulfatie in Fase II. Ook zorgt Taurine voor een goed functionerend hart, hersenen, zenuwstelsel en spieren. Maar ook voorkomt het ontstekingen, leververvetting, alcohol beschadiging en oxidative stress (cel beschadiging). Leververvetting kwam voorheen bijna alleen maar voor bij veelvuldig alcohol gebruik. Tegenwoordig zien we het als symptoom van de Westerse Leefstijl zoals veel gebruik van suiker en fructose (in limonade, sappen, snoep, koek, drinkyoghurt) . Fructose komt van nature ook in groenten en fruit voor, maar dan in veel lagere hoeveelheden. Omdat je tegelijkertijd ook vezels binnenkrijgt als je natuurlijke fructose eet, is de invloed op de lever heel klein.

Circadiaans ritme

Omdat de lever vooral in de avond en nacht het zware werk doet, is het volgen van je Circadiaans ritme (je inwendige klok) heel belangrijk. Als je te laat gaat slapen, heel veel kleine eetmomenten hebt, tot aan in de avond aan toe, moet je lever continu werken en gaat dat vooral later op de avond steeds moeizamer. Volgens de Traditionele Chinese Geneeskunst is de Lever en Galblaas-tijd van 23:00 uur tot 03:00 uur. Heel belangrijk dat je dan al aan het rusten/slapen bent.

Ook goed om te weten dat de Chinese Geneeskunst zegt dat (ingehouden)Woede/Frustratie enorm belastend voor de Lever/Galblaas-energie is. En dat de ogen verbonden zijn aan de Lever, dus zouden ze in dat tijdsbestek beter gesloten kunnen zijn. Het moge duidelijk zijn dat veel gebruik van de ogen (schermpjes kijken) ook de Lever-energie verlaagt..

Voeding voor de lever

Fase II van de ontgifting (inactivatie) ondersteunend:

  • Cysteïne en methionine uit ui, knoflook, bieslook, prei, witlof, vlees, vis, eieren
  • Choline uit eieren en vis
  • Alle B-vitamines uit groenten en vlees (B12)
  • Alle kruisbloemigen: spruitjes, tuinkers, boerenkool, raap, savooikool, koolrabi, rode kool, broccoli, bloemkool, paksoi, radijs
  • Artisjok
  • Taurine uit dierlijke eiwitten

Volgende extracten:

Beschermt tegen leverfibrose, verbetert de insulinegevoeligheid van de lever, beschermt de lever tegen vrije radicalen, werkt ontstekingsremmend op de lever.

Stimuleert de galproductie, laat LDL cholesterol en triglyceriden dalen, werkt ontstekingsremmend op de lever, beschermt tegen vrije radicalen.

Beschermt tegen leverfibrose, herstelt actief de levercellen, beschermt tegen leververvetting, beschermt tegen vrije radicalen, werkt ontstekingsremmend in de lever

Stimuleert de productie van allerhande enzymen nodig voor de omzetting van toxines en hormonen, ondersteunt vooral het omzetten van oestrogenen, activeert lichaamseigen anti-oxidanten

Weetjes:

  • Een kopje Espresso koffie na het eten helpt de methylering.
  • Als je medicijnen gebruikt, laat grapefruit, cranberry en Hypericum (st. Janskruid) staan i.v.m. de remmende invloed op detoxificatie, Fase I
  • Roken laat Fase I sneller verlopen en Fase II (inactivatie) langzamer verlopen
  • Te vaak vasten zorgt weliswaar voor versnelling van Fase I, maar ook voor vertraging van Fase II waardoor de toxines in de tussenfase langer aanwezig zijn. Groene thee beschermt hierbij. Overnight fasting, dus eerder stoppen met eten (na het avondeten) is een beter idee, als ook heel af en toe een vastendag (of 2) dan structureel langere tijd vasten.
  • Gluthation vind je in asperges, avocado en walnoten
  • SSRI’s remmen Fase I
  • Paracetamol remt Fase II
  • Heb je pijn in de leverstreek, maak een leverpakking: Een hete kruik die je op een vochtige theedoek op de leverstreek legt. Blijf 20 minuten liggen. De plek moet niet bloedheet worden (je wilt je niet verbranden), wel goed warm.

Onderzoek:

Je kunt regulier of via alternatieve kanalen leverwaarden laten testen via bloedonderzoek:

ALP, AST, ALT en GGT:

Dit zijn enzymen die hoofdzakelijk voorkomen in levercellen. Als levercellen beschadigd zijn, lekken ze weg uit de lever en zijn ze te vinden in het bloed.

BILIRUBINE:

Dit is een afvalstof uit de afbraak van rode bloedcellen. Deze moet door de lever worden omgezet. Verhoogde waarden in het bloed wijst op verminderde leverfunctie of gal problemen.

Of Urine onderzoek om de methylatie van oestrogenen in kaart te brengen, belangrijk (niet alleen voor vrouwen). Verminderde methylatie van oestrogenen kan bijvoorbeeld oestrogeendominantie veroorzaken met heel veel bijbehorende klachten. Ook kan het zijn dat een enzymtekort of gen de oorzaak van het methylatie probleem is en er daardoor juist sprake is van verminderde hormonale activiteit.

N.B. Mocht ik je ergens bij kunnen helpen, neem gerust contact op voor een afspraak.

Comments are closed

error: Content is protected !!
×