De impact van toxines op onze gezondheid en welke stappen we kunnen nemen om ze te verminderen.

Onlangs heb ik een Summit gevolgd in The United states, via Zoom, dat dan weer wel (erg handig). Tientallen artsen kwamen aan het woord met de nieuwste informatie m.b.t. toxinen. Wat inmiddels duidelijk is, is dat obesitas, diabetes, vermoeidheid, onvruchtbaarheid, breinproblemen (Alzheimer, Parkinson), hormonale- en neurotransmitter verstoring en versnelde (cel)veroudering hun oorzaak kunnen hebben in een belasting met toxinen, vooral die van metalen, zoals aluminium, barium, cadmium, strontium, kwik en lood. Zij bespraken milieu toxinen/metalen, die we inademen en via ons voedsel en drinkwater binnen krijgen. Maar ook andere toxinen via cosmetica en allerlei producten die we in het huishouden gebruiken. Het blijkt dat we rond de 500 toxines bij ons dragen.

Metalen, de Amerikanen noemen het Heavy Metals, komen veelvuldig in de lucht voor. En dan vraag je je misschien af, hoe kan dat? Het is al een tijd duidelijk dat een manier om de straling van de zon te verzwakken (om de temperatuur op Aarde te verlagen) wordt gedaan met een cocktail van chemische stoffen (metalen). Vervolgens ademen wij deze ook in en door regenval worden ook onze planten, gewassen en grondwater vervuild door deze metalen. De vraag is of dit wel de bedoeling was of dat er wel nagedacht is over deze gevolgen.

Toxines in cosmetica, huishoudelijke producten bevatten vaak ook toxines in de vorm van metalen en plastics. Hieronder een opsomming

 • SLS (Sodium Lauryl Sulfaat) in cosmetica, tandpasta, voeding
 • Dimethicone (siliconen) in cosmetica
 • Parabenen (in cosmetica, voeding, huishoudelijke reinigingsmiddelen en medicijnen) zijn hormoonverstoorders die het lichaam wil verwijderen dm.v. ontstekingen
 • Micro plastic en kwik in wasmiddel (staat uitdrukkelijk op de verpakking als micro plastic er NIET inzit)
 • Ethylhexyl methoxycinnamate is een hormoonverstoorder
 • Benzophenone-3 (oxybenzone) is een hormoonverstoorder (veel in zonnebrand). Kies natuurlijke zonnebrand
 • Octocryleen (kan omzetten in benzophenone)
 • PFAS (vroeger bekend als teflon) in cosmetica, huishoudelijke reinigingsmiddelen, papieren rietjes/koffiebekers etc die vloeistof ondoorlatend zijn gemaakt. Pizzadozen, waterafstotende kleding.
 • Ftalaten in lijm, plastic, weekmakers (bv in plastic en PVC) en parfums zijn hormoonverstoorders
 • BPA in bv Petflessen, waterflesjes van zacht plastic die in de zon hebben gestaan geven plastic deeltjes af. Plastic in de magnetron idem (gebruik liever helemaal geen magnetron) plastic folie, aluminiumfolie of plastic dekseltjes over nog warme voedingsmiddelen.
 • titaniumdioxide (witte kleurstof E171), beschadigt DNA. Zit veel in snoep, koek, medicijnen of supplementen. Op verzorgingsproducten zoals tandpasta of lippenbalsem herken je titaandioxide aan het nummer CI 77891
 • Fluoride
 • Glitters in cosmetica, stiften.
 • Amalgaam vullingen (kunnen kwik lekken)
 • Fragrance, geurstoffen zoals in geurkaarsen, wierook, luchtverfrissers, parfum etc.

Micro Plastics zijn kleine (nano) deeltjes die in heel veel variaties aanwezig zijn in onze omgeving, en daardoor ook in ons lichaam. Alleen al in wasmiddel en cosmetica vind je ongekende proporties waarbij dit automatisch via onze huid in ons systeem terecht komt. Maar ook in onze voeding via vervuild water. Het blijkt zelfs dat deze plastics in de vorm van polymeren gebruikt worden in de lucht (via vliegtuigen gedumpt) om welke reden dan ook.

Ook straling en elektrosmog is zeer belastend voor ons lichaam. 5G (50 miljoen pulsen per seconden) EMF (elektro magnetische frequenties) straling van WIFI, elektrische auto’s, mobiele telefoon, laptop, smart apparatuur, de slimme meter etc. hebben een negatieve invloed op ons elektromagnetische lichaam (test het zelf met een EMF meter). Immers, in ons lichaam vinden alle processen op basis van frequenties plaats. Denk maar aan hersenfrequenties, hartfrequenties, maar ook de actiepotentialen van onze cellen en de elektrolyten (magnesium, calcium, natrium etc.) in ons lichaam. Als alles gebaseerd is op frequenties, is het dus logisch dat al die frequenties van buitenaf ons systeem behoorlijk ontregelen. Onze cellen functioneren hierdoor minder goed of gaan kapot.

Nu bestaat er ook nog zoiets als emotionele toxinen. We zeggen niet voor niets dat sommige situaties of relaties toxisch zijn. Naast bepaalde gewoontes zoals stress en verslavingen op een breed gebied die toxisch kunnen zijn, zijn bepaalde trauma’s of opgekropte emoties belastend voor je systeem. Detoxen van deze emoties is even zo belangrijk als het fysieke detoxen.

Kennis nemen van welke toxines waar inzitten, is een eerste stap. Er is een app “Beat the Microbead” waarmee je heel handig in de winkel je product kunt scannen op de aanwezigheid van micro plastics. Verder kun je op de andere opgesomde ingredi├źnten checken wanneer je cosmetica en huishoudelijke- of andere producten wilt aanschaffen.

In deel 2 leg ik meer uit over detoxen. Wil je ondertussen meer weten, maak een afspraak.

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente reacties

Geen reacties om te tonen.
error: Content is protected !!