Zie het brein als een computer die softwareprogramma’s bevat. Wat als die jou aansturen op een manier dat je daar last van hebt?

Wist je dat ons brein zo aangelegd is dat we in de eerste 7 levensjaren alles kopiëren vanuit onze omgeving? Kijk maar naar jonge kinderen, ze doen je heel gemakkelijk na in gedrag, spraak, en ze nemen zelfs overtuigingen over. Omdat het kinderbrein in de Theta en Alfa frequenties ( 4-14 Hz) actief is, zou je bijna kunnen spreken over hypnose (Theta). Heel veel gebeurt dan op onbewust niveau. Dus ook het verwerken en opslaan van info via al onze zintuigen.

Pas (gemiddeld) vanaf ons 8e levensjaar, worden de Beta golven (14-38 Hz) steeds meer actief en denken we meer na. Om dan informatie op te kunnen slaan, hebben we minimaal 20 herhalingen nodig. Vandaar dat we op schoolgaande leeftijd veel dezelfde info krijgen die we ook voor een toets of examen moeten blijven repteren.

Inmiddels zijn er dan in die eerste 7 levensjaren al heel veel programma’s opgeslagen. Deze zorgen voor routines zoals bijvoorbeeld eten, slapen, omgangsvormen en communicatie. Bovendien worden deze routines vanaf je 8e levensjaar jarenlang, elke dag (wel meer dan 20 keer)herhaalt.

Het ligt er dan maar net aan wat jouw omgeving je aangeleerd heeft, wat je uit je omgeving gekopieerd hebt en welke programma’s je opgeslagen hebt. Ben je onderdeel van een harmonische omgeving, een onveilige of toxische omgeving, is er sprake van veel stress, armoede of ziekte in je gezin? Heb je veel onverwerkte emoties (=trauma) en vanuit een stress reactie een coping mechanisme aangeleerd? Heb je met afkeuring en labeling te maken gehad? Hoe zit het met je eigenwaarde?

Een voorbeeld: Je loopt als 3-jarige met je vader of moeder over straat en er komt je een dame tegemoet, gekleed in een rode jas, die haar herdershond uitlaat. Wanneer zij jullie passeert, gromt de hond heel dicht bij jouw gezicht en je schrikt enorm. Je begint te huilen en wilt alleen maar weg, je hebt dus als 3-jarige een stress c.q. vluchtreactie. Dit wordt vervolgens opgeslagen in je brein zodat, mocht dit een volgende keer gebeuren, jouw brein je een seintje geeft om met een grote boog om iemand met een grote hond heen te lopen. Prima geregeld, zul je denken. En natuurlijk is je vader of moeder daar om jou te troosten. Nu sta je 20 jaar later voor een zaal met een grote groep mensen om een presentatie te houden. Je hebt je goed voorbereid, weet precies wat je moet doen en je begint zelfverzekerd aan je verhaal. Na een paar zinnen breekt het zweet je uit, je hart gaat tekeer en je wilt alleen maar weg. Je begrijpt er niks van. En wat blijkt, in de zaal op de eerste rij zit een dame in een rode jas! Jouw programma gaat dus hier op aan, volledig onbewust, en doet wat het moet doen. De stressreactie is er alleen maar om jou in veiligheid te brengen (vluchten/vechten), alleen is dat in dit geval helemaal niet nodig. Maar aangezien een programma op onbewust niveau werkt en jij je hiervan niet bewust bent, wordt je feitelijk gegijzeld door dit programma. Sterker nog, deze gebeurtenis, 20 jaar later in die volle zaal, zal er voor zorgen dat je een volgende keer direct een stressreactie krijgt bij het woord “presentatie”. En hier zie je hoe onbewuste programma’s jouw leven kunnen beheersen…….en wie weet wat er allemaal nog meer onbewust is opgeslagen.

De oplossing is inzicht krijgen in hoe breinprogrammering werkt en hoe je daar zelf iets aan kunt doen, herprogrammeren dus. Je gaat zien dat je 95% onbewust je leven leidt, geregisseerd door je programma’s en slechts 5% bewust leeft. (Dit heeft invloed op je werk, relaties, gezondheid en welbevinden. Ook omdat je overtuigingen, oordelen en gedragingen van anderen onbewust (als kind) overgenomen hebt, kun je je afvragen of je wel bent wie je eigenlijk wilt zijn). Met dit inzicht kun je leren hoe je je bewustzijn kunt verruimen, hoe je meer in verbinding met jezelf komt, kunt luisteren naar signalen van binnenuit zowel van je lichaam als intuïtie, hoe je kunt loskomen van schuld- of schaamtegevoelens en negatieve denkpatronen, kortom hoe je zelfleiderschap ontwikkelt.

Wil je daar meer over weten? Neem gerust contact op!

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente reacties

Geen reacties om te tonen.
error: Content is protected !!