Wat ons lichaam nodig heeft aan voeding en hoe ziet dat er uit.

Er vallen tal van experts over elkaar wat nu de beste voeding is. Eigenlijk is het heel simpel. Kijk naar de eerste voeding die we binnenkrijgen als pasgeborene; borstvoeding. Voeding die bestaat uit:

 • (melk)suiker ofwel koolhydraten
 • (melk)vet
 • (melk)eiwit

Op het moment dat een baby over gaat naar vaste voeding, is het de bedoeling dat hij/zij tanden heeft om voeding te vermalen en met speeksel, waar verteringsenzymen in aanwezig zijn, goed te verwerken. Dat betekent ook dat hoe langer eten in je mond is, en vermengd wordt met die enzymen, hoe beter. Een van de beste adviezen voor elk mens is dan ook om elke hap 30 keer te kauwen. Zelfs om smoothies in te speekselen, dus door je mond te laten rollen en te kauwen voordat je doorslikt.

Weer terug naar de moeder die borstvoeding geeft. Dat doet ze het liefst en het best in een rustige ontspannen omgeving. En dus het advies aan jou om in een ontspannen en aangename omgeving te eten, zonder al teveel afleiding en indien mogelijk in goed gezelschap (dat kun je ook zelf zijn). En neem ook vooral de tijd om te eten. Is er teveel afleiding, registreert je lichaam niet goed dat je al verzadigd bent en dan eet je onbewust teveel. Pas 20 minuten nadat je gestopt bent met eten, krijg je het gevoel dat je voldoende gegeten hebt. Eet je onbewust, krijg je na de maaltijd het gevoel dat je (te) “vol” zit. Mindful eten dus!

De meningen over of onze darmbacteriën een aandeel hebben in onze vertering, zijn verdeeld. Er van uitgaande dat onze inwendige flora wel belangrijk is, is het tegelijkertijd van enorm belang dat we vanaf onze geboorte al de nodige, juiste bacteriën in onze darmen krijgen en hebben. Een baby wordt met een “leeg” darmsysteem geboren wat betreft darmflora en krijgt bij de bevalling via de moeder darmbacteriën binnen, maar alleen als zij via de natuurlijke weg bevalt. Om baby’s die via een keizerssnede ter wereld komen van darmbacteriën te voorzien, zou de moeder met haar vinger via haar achterkant wat darmbacteriën kunnen “verzamelen” en deze via een aanraking op de baby’s lippen kunnen transporteren. Dit klinkt erg plastisch en wellicht ook heel vreemd, toch gebeurt dit al met regelmaat in ziekenhuizen.

Er valt nog veel meer te vertellen over een goede vertering, maar laat ik me voor nu beperken tot een (algemeen) advies m.b.t. voeding:

 • Eet biologisch (i.i.g. minder tot geen pesticiden) en vers en seizoensgebonden. De natuur geeft wat je lichaam op dat moment nodig heeft.
 • Vermijd liefst alles wat in de fabriek gemaakt is zoals pakjes en zakjes. Ook light producten en bewerkt vlees (vleeswaren, gerookte of gedroogde worst bv) is erg belastend. Omdat alles gemaakt wordt in de fabriek, herkent het lichaam heel veel structuren niet en heeft extra moeite met verwerken. Rosbief of rauwe ham is nog het beste.
 • Eet zo min mogelijk tot geen suiker. Vooral fructose vormen in voeding zijn echt ongezond.

Vetten:

 • Vermijd transvetten (geheel of gedeeltelijk geharde vetten in producten uit de winkel)! De cocktail van suikers en transvetten maakt ziek. Lees altijd de etiketten!
 • Gooi margarines, halvarines, becel light etc. weg en frituur zo min mogelijk. Frituren in verzadigde vetten zoals kokosolie(vet) of ossenwit kan in geringe mate.
 • Vette vis 1 per week. Geen kweekvis, maar bij voorkeur kleine vis zoals sardien, ansjovis of haring. weet waar de vis vandaan komt i.v.m. vervuiling in de zee.
 • Gebruik geen plantaardige olie met uitzondering van goede olijfolie, Extra Virgin, mechanisch geperst, het liefst uit Griekenland en bij voorkeur koud (scheutje over de salade of andere groenten) Gebruik het afgewisseld met kokosolie en geklaarde boter om te bakken.
 • Neem room(gras)boter op brood.
 • Avocado, rauwe noten en zaden zorgen ook voor goede vetten. In soepen, smoothies of gerechten kun je af en toe biologische kokosroom of santen gebruiken.

Koolhydraten:

 • Granen, pasta, brood, mais-suikers zoveel mogelijk weglaten. Niet alleen vanwege de suikers (die geven sneller pieken in bloedsuiker, maar ook vanwege mogelijk veranderd gedrag en tevens ontstekingen in vetweefsel (hersenen)), maar ook vanwege de gluten. Deze zijn in de regel lastiger verteerbaar met als gevolg weer belasting voor het systeem.
 • Internet staat vol met broodvrij ontbijt/lunch. Wil je toch af en toe brood eten, neem: Zuurdesembrood of Volkorenbrood.Indien behoefte, af en toe 50 a 100 gram drooggewicht granen: glutenvrije granen (zilvervlies rijst, quinoa, boekweit, gierst, amarant) liefst niet vaker dan 1 x per week mais.
 • Aardappelen (koken in schoongeboende schil) is geen probleem. Afgekoelde aardappel in een salade is nog gezonder (Zie*) Gebakken aardappelen niet vaker dan 1 x per maand. Zoete aardappel is overigens een ook een goede keuze.
 • Voor pasta geldt hetzelfde, liever de volkorenversie en beter nog afgekoeld gebruiken in salades. *De suikervorm in pasta (zetmeel) wordt na afkoeling juist goede voeding voor de darmbacteriën.
 • Eet afwisselende in verschillende kleuren groenten gekookt/gewokt/gestoomd), liefst regelmatig broccoli, asperges, spruitjes, witlof, verschillende sla soorten. Rauwe groenten, salade en rauwkost als de spijsvertering hier sterk genoeg voor is. Je kunt ook groenten in de vorm van een smoothie en soepje als diner nemen(soep van restjes rauwe groenten met wat water en bouillonblokje koken en blenderen).

Smoothies inspeekselen (kauwen) en lauwwarm gebruiken (dus niet ijskoud). Voor kleine kinderen is dit inspeekselen lastig, je kunt ook wat kleine stukjes fruit bij de smoothie doen zodat er nog wat te kauwen valt.

 • Eet 1-2 stuks fruit per dag. Probeer fruit van het seizoen te eten. Wilde- of blauwe bessen zijn ontstekingsremmend en bevatten fantastische helende stoffen. Altijd een half uur vóór de maaltijd. Vruchtensap uit pakken niet, versgeperste sappen niet te vaak, anders met vezels, stukjes schil en pitjes.

Eiwitten:

 • Eet eiwitten in de vorm van vlees, liefst van een dier wat veel gerend of gevlogen heeft of van biologische kip. Of een rund, wat gras en klaver gegeten heeft en geen granen en mais. Lang stoven in een sudderpan, crockpot of oven is het beste. De maag hoeft dan minder werk te verrichten om het te verteren. Eieren liefst rustig laten stollen in de vorm van een omelet of een zacht gekookt ei.
 • Plantaardige eiwitten in de vorm van zaden, handje rauwe noten of paddenstoelen. Of peulvruchten m.n. munghbonen en linzen.

Overige:

 • Vermijd zoveel mogelijk gewone zuivel als melk, chocomel, vla en toetjes. Neem af en toe: Roeryoghurt/ volle kwark, kefirdrank, mozzarella, rauwe melk, rauwe (geiten)kaas/Boerenkaas
 • Vermijd soja(melk) ivm aluminiumbelasting en andere zware metalen.
 • Vermijd ook plantaardige melkproducten waarin GMO bewerkte ingrediënten en/of zonnebloemolie zijn verwerkt.
 • Gebruik kruiden: vooral gember en geelwortel hebben ontsteking remmende eigenschappen; verder rozemarijn, koriander, tijm, basilicum, oregano, gember enz. enz. Denk ook aan knoflook en ui
 • Drink 1-2 liter (lauw) gezuiverd water per dag en begin eventueel met het sap van een ½ of ¼ citroen of wat bietensap. Drink vooral niet teveel en niet tijdens het eten, het verdunt je maagzuur waardoor de vertering weer niet goed verloopt.
 • Verder verse kruidenthee van Paardenbloem en Brandnetel is ook goed voor je. Groene (matcha) thee max 2 kopjes per dag en liefst in de ochtend.
 • Drink weinig koffie, 2 kopjes tussen 10.30 en 14 uur is het beste voor je bioritme.
 • Vermijd liefst cola, dit beïnvloedt de cortisolproductie enorm. Je wordt er ’s ochtends hyper door wakker.
 • Belangrijk: Tarwe en gewone melk zijn exorfinen. Deze stoffen kunnen een high geven en maken min of meer verslaafd. De lever moet erg zijn best doen om deze stoffen af te breken. Een exorfinebelasting is het gevolg en dat maakt gevoelig voor licht of geluid of bepaalde geuren en andere prikkels. Hierdoor ontstaat ook vermoeidheid, angstgevoelens, hoofdpijn en stemmingswisselingen.
 • Neem als je daar behoefte aan hebt elke week 1 cheat day waarbij je eet wat je wilt. Leer op de andere dagen positief naar je (nieuwe) eetgewoontes te kijken, het gaat je helpen je beter te voelen. Eet je met tegenzin, geeft het alleen maar stress. Reageer je niet goed op voeding tijdens een cheat day, weet je meteen dat dat een belasting is voor je systeem.

Verder:

 • Vermijd toxische (xeno-oestrogene) stoffen in voeding. Denk aan BPA vrije kunststof en plastic producten. BPA is een plastic weekmaker die bij warmte meekomt in de vloeistof of voeding. Dus in plastic bekers met warme vloeistof of plastic schaaltjes die in de magnetron gebruikt worden. Of flesjes met vloeistof die uit de winkel komen.
 • Vermijd voeding waar je binnen een paar minuten tot een half uur een hogere hartslag door krijgt. Dit wijst op een gevoeligheid die je systeem extra belast.

Mocht je meer vragen hebben m.b.t. verteringsproblemen, buikklachten, overgevoeligheden voor bepaalde voeding etc., maak gerust een afspraak.

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente reacties

Geen reacties om te tonen.
error: Content is protected !!