Hoe kun je verantwoord detoxen en wat heb je er voor nodig.

Verschillende organen hebben al de functie om toxinen op te ruimen in ons lichaam, maar in de huidige tijd is het aantal toxinen zo groot, dat het verstandig is om je lichaam te ondersteunen met het ontdoen van gifstoffen.

Wanneer je start met detoxen, kijk je na een week eerst hoe je je voelt en ga dan best nog een aantal weken door. Daarna kun je steeds een onderhouds-detox doen, 1 x per maand gedurende een week. Het is natuurlijk nog beter om bepaalde kruiden bij je gezonde maaltijden te blijven gebruiken, en ook om bepaalde voeding die de lever ondersteunen met regelmaat te gebruiken. In de opsomming van helpende stoffen, lees je daar meer over.

Maar allereerst:

 • Drink voldoende (liefst gezuiverd) WATER als je een detox kuur doet
 • Gebruik geen bewerkte voeding, suikers, alcohol en teveel vetten tijdens een detox. Neem voldoende fruit en groenten. Ze bevatten zuiver water en veel voedingsstoffen die je lichaam extra nodig heeft tijdens het schoonmaakproces.
 • Je kunt zwarte koffie drinken, max 2 kopjes tussen 11 en 14 uur.
 • Gebruik je medicatie of suppletie, neem deze dan zeker 1 uur tot 1,5 uur na een detox supplement of preparaat.
 • Sauna en/of infrarood sauna helpen enorm bij het detoxen.
 • Zorg dat je voor 23 uur naar bed gaat. In de Chinese Geneeskunst start vanaf 23 uur de “Lever-tijd”.
 • Heb je lichamelijke klachten, ben je zwanger of ernstig vermoeid, heb je leverproblemen, allergische klachten of gebruik je medicijnen (sommige kruiden of supplementen kunnen een interactie hebben met medicijnen), neem dan eerst contact op met een Natuurgeneeskundig of Orthomoleculair therapeut voor advies.
 • Krijg je last van benauwdheid, ademhalingsproblemen of een onregelmatige hartslag, neem dan direct contact op met een arts.
 • Disclaimer: Wanneer je detox middelen/kruiden op eigen initiatief gebruikt, zonder overleg met een deskundige, neem je daarmee ook de volledige verantwoordelijkheid voor het proces.

Er zijn verschillende kruiden, supplementen, bindmiddelen en voedingsmiddelen die helpen ontgiften:

Kruiden:

 • Verse Koriander een handje per dag, in een smoothie, sapje of verse guacamole
 • Mariadistelpoeder (kan ook middels een supplement, volg dan de gebruiksaanwijzing op de verpakking). Gebruik 300-400 mg per dag gedurende 1 week, dan een week rust. Zo, op en af gedurende 8 weken (dus 4 wkn inname).
 • Verse Paardenbloem om thee van te zetten. Gebruik alleen de bloemen en bladeren waar geen dieren uitwerpselen op zitten. Een handvol in water van 80 graden, 7 min laten trekken.
 • Atlantische Dulse

Voeding (Liefst Biologisch):

 • Voeding met zwavel zoals knoflook, uien, spinazie, koolsoorten, spruitjes en rucola
 • Wilde bosbessen, appels, citroen
 • Witlof, paddenstoelen, artisjokken en asperges
 • Rode bietjes, bruine rijst, groene bladgroenten en bonen

Middelen die metalen binden:

 • Montmorelloniet klei. 1 kleine thl per dag met wat water. gedurende 4 weken. Pauze gedurende 2 wkn en dan weer 4 wkn gebruiken. Neem 30 min. na de inname pas voeding tot je. Je kunt er ook een gezichtsmasker van maken, 20 min laten zitten.
 • Spirulina (liefst uit Hawaii), 2 thl met water per dag.
 • Gerstengraspoeder, 1-2 thl per dag met water. Mag samen met spirulina

Supplementen die zowel binden en/of de Lever ondersteunen

 • Silicea. Korreltjes van Heel, D30 volgens gebruiksaanwijzing.
 • Selenium, volgens gebruiksaanwijzing.
 • Jodium, volgens gebruiksaanwijzing
 • Fulvinezuur, in een donkere glazen fles, volgens gebruiksaanwijzing

Deze supplementen mogen gecombineerd worden. Let op dat je supplementen van een betrouwbaar merkt aanschaft, dat ze biologisch, non GMO en zuiver zijn en geen toevoegingen bevatten als soja, gluten, kleur-geur-smaakstoffen, magnesiumstearaat of titaniumdioxide. De gezondheidwereldnieuws webshop is een goed adres.

Bedenk dat het vele water wat je nuttigt tijdens een detox liefst gezuiverd is (neem ook elke dag een paar korreltjes Keltisch Zeezout in een glas water of bij een maaltijd). Bij de Healthy Life webshop vindt je een assortiment waterfilters. Neem contact met met op voor een bestelling, via Sanitas ontvang je 5% korting.

Als laatste, soms reageert je systeem flink op de ontgifting. Mocht je griepachtige klachten krijgen, zou je zomaar eens een Herxheimer reactie kunnen hebben, ontdekt door de arts die zijn naam aan deze reactie heeft gegeven. Het betekent dat het allemaal werkt, maar het lichaam niet alles goed kan afvoeren. Stop dan even met e.e.a. of helemaal, of verminder de doseringen en geef vooral toe aan je lichaam. Neem extra rust en drink wat meer. Klachten die bij deze Herxheimer reactie horen:

 • Hoofdpijn
 • Gewrichts- en spierpijn
 • Keelpijn
 • Algemene malaise
 • Zweten
 • Koude rillingen
 • Misselijkheid
 • Jeuk en huiduitslag
 • Diarree
 • Braken
 • Vermoeidheid

Je kunt je Lever ook nog extra helpen met een pakking met Castorolie. Neem daarvoor een (oude thee)doek. Doe hier een rondje olie op ter grote van een sinaasappel en laat even in de doek trekken. Na een kwartiertje leg je de doek met olie rechts op je buik op de onderste rib richting onderbuik rechts. Doe hier een vuilniszak/plastic folie overheen zodat de olie niet in je kleding of ander materiaal komt. Laat 5 uur zitten. Goed voor een avondje op de bank of tijdens het slapen. Dit kun je een week lang doen.

Heb je nog vragen, maak gerust een afspraak (kan ook via telefonisch consult mbt detox)

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente reacties

Geen reacties om te tonen.
error: Content is protected !!