Vanuit verhalen over de zeevaarders kennen we waarschijnlijk allemaal wel de aandoening “Scheurbuik” door een tekort aan vitamine C. Wist je dat de chemische naam ascorbinezuur een afgeleide is van A(niet) Scorbine (scheurbuik)? De klachten die bij de zeevaarders ontstonden door een gebrek aan vitamine C werden later bestreden door citroensap, maar ook i.v.m. de beperkte houdbaarheid van deze vruchten op zee, door zuurkool. Zuurkool kon men langer bewaren doordat het door de inwerking van bepaalde melkzuurbacteriën geconserveerd werd.
Ascorbinezuur is beter bekend als vitamine C. Deze vitamine is een essentieel nutriënt. Simpelweg omdat in tegenstelling tot heel veel dieren, wij mensen (en o.m. ook mensapen) dit zelf door een gen mutatie niet kunnen aanmaken. Het vermoeden bestaat dat, omdat de mens van oorsprong uit gebieden komt waar ruimschoots vitamine C-rijke voeding aanwezig was, de mutatie ontstaan is. Juist door zoveel aanvoer van vitamine C was er geen noodzaak meer om zelf de vitamine aan te maken en had men zodoende energie over voor andere processen.
De natuur is onze supermarkt en wij zouden dus gemakkelijk vitamine C uit onze voeding moeten verkrijgen. Maar er zijn heel wat reden dat dit niet goed, of genoeg gebeurt;
- We eten te weinig fruit en groenten, bewaren het niet goed of te lang. Hoe langer we fruit en groenten bewaren hoe meer zuurstof er bij komt en hoe meer het vitamine C gehalte verminderd. Dat gebeurt ook door groenten en fruit te snijden en op die manier te bewaren. Je ziet ook een bruine randje aan de snijvlakken ontstaan, dat is oxidatie.
- Koude, warmte, licht, vochtigheid en zuurstof laten het vitamine C gehalte in groenten en fruit snel afnemen.
- En/of we eten fruit wat onrijp ons land bereikt. Vitamine C wordt immers door de zon in de schil van vruchten gemaakt en zo komt het op den duur ook vanzelf in de vrucht. Dit proces vindt nauwelijks plaats omdat het fruit of de vruchten vaak onrijp geplukt moet worden i.v.m. het lange transport.
Voeding met vitamine C

Natuurlijk haal je Vitamine C het beste uit voeding. Mits fruit/vruchten zongerijpt zijn geplukt en (zo)vers (mogelijk) gegeten wordt, vind je per 100 gram onderstaand vit C gehalte:
- Chilipepers, groen = 242 mg
- Spruitjes = 130 mg
- Paprika, geel = 183 mg
- Paprika, rood = 150 mg
- Paprika, groen = 71 mg
- Boerenkool = 100 mg
- Rode kool = 60 mg
- Tuinbonen = 80 mg
- Broccoli = 60 mg
- Witte kool = 36 mg
- Zuurkool = 25 mg
- Aardappelen = 10 mg
- Runder- en kippenlever = 30 mg
- Mandarijn = 30 mg
- Guave 220 mg
- Zwarte bessen = 150 mg
- Kiwi = 75 mg
- Aardbeien 6– mg
- Citroen = 45 mg
- Sinaasappel = 50 mg
Anti-oxidant
Vitamine C beschermt cellen en DNA tegen de gevolgen van oxidatie. Door vrije radicalen zijn agressieve stoffen zoals, milieuchemicaliën, toxische stoffen in cosmetische- en schoonmaakproductenen in voeding en water, rook, EMF- en/of teveel UV straling en alcohol, schadelijk. Maar zeker ook teveel stress levert vrije radicalen op. Het gevolg van die beschadiging noemen we oxidatieve stress.
Eigenlijk is een vrije radicaal een molecuul dat een elektron mist, vitamine C geeft een elektron af aan het molecuul waardoor het weer onschadelijk/stabiel word (hierover later in de tekst nog meer).
Vitamine C wordt vaak aan voeding toegevoegd om dezelfde reden, het zorgt voor conservatie en gaat oxidatie tegen. Als conserveringsmiddel heet ascorbinezuur E-300
Andere functies vitamine C
Als co-enzym is vitamine C betrokken bij:
- De aanmaak van collageen voor bindweefsel, spieren, botten, kraakbeen, bloedvaten en huid
- Energie aanmaak uit voeding
- Detox van zware metalen in de lever
- Productie wat witte bloedcellen (goede weerstand)
- Aanmaak van neurotransmitters en hormonen. Hierdoor heeft het een positieve werking op geheugen, ontspanning en stemming,
- Omzetten van cholesterol in galzuren (voor de vertering van vet)
- Aanmaak van vitamine E (ook een belangrijke antioxidant)
- De ijzeropname in het bloed
- Omzetting van omega 3 en 6 vetten naar gezonde vetzuren
Kenmerken van een tekort aan vitamine C
- Snel bloedend tandvlees
- Snel blauwe plekken krijgen
- Slechte wondgenezing
- Zwakke spieren, bindweefsel (cellulitis) pezen, haarvaatjes
- Bloedarmoede
- Onverklaarbare vermoeidheid
- Vroegtijdige veroudering
- Oedeem in benen
- Onverklaarbaar gewichtsverlies
N.B. Bij een aantal andere tekorten kunnen bovenstaande klachten ook optreden. Bijvoorbeeld bij een probleem met collageen aanmaak (zoals bij Ehler-Danlos syndroom), een vitamine K-tekort of stollingsziekten.
Extra behoefte aan vitamine C bij:
- Roken
- Frequent alcohol gebruik
- Overmatige Stress
- Overmatig sporten
- Diabetes
- Wondheling
- Luchtwegaandoeningen
- Jicht
- Chronische ontstekingen
- Oogaandoeningen
- Kanker
- Allergieën
- Depressie
- Parodontitis
- Detox van zware metalen
(Omdat we de laatste jaren veel te maken hebben met milieutoxines (metaaldeeltjes door weermanipulatie, op onze voeding, in het water, nano plastics etc) zou je bijna denken dat je structureel extra vitamine C zou mogen gebruiken)
Verschillende soorten vitamine C
Ascorbinezuur Een vorm zonder toevoeging van een mineraal. Tevens de zure vorm en voor sommigen niet goed verdraagbaar voor de maag. Alle volgende ascorbaat-vormen zijn gebonden aan een mineraal, niet zuur en vaak in poedervorm verkrijgbaar, m.u.v. de liposomale vorm natuurlijk.
- Natrium ascorbaat
- Magnesium ascorbaat
- Calcium ascorbaat
- Kalium ascorbaat
- Mangaan ascorbaat
- Zink ascorbaat
- Molybdeen ascorbaat
- Chroom ascorbaat
- Liposomaal Vitamine C
De meest goedkope, best verdraagbare en goed opneembare vorm van vitamine C is Natriumascorbaat. Schrik niet van het woord natrium, dit mineraal hebben we allemaal nodig. Het zal geen invloed hebben op je bloeddruk, de natrium vorm die dat wel heeft is natriumchloride (NaCI) ofwel keukenzout.
Calcium ascorbaat is ten zeerste af te raden. Veel, vooral oudere, mensen hebben een teveel aan calcium in hun lichaam. Het kan dan inmiddels zoveel zijn dat het toxisch wordt. Teveel calcium zorgt ook voor verkalking in de bloedvaten.
Magnesium ascorbaat heeft door de samenstelling ook nog een gunstige werking omdat er tevens magnesium opgenomen wordt. Toch is het raadzamer om vitamine C apart -in de Ascorbinezuur-, de Natriumascorbaat-vorm of liposomaal- in te nemen en magnesium ook apart via een supplement. Lees nog even mijn blog Magnesium.
Liposomale vitamine C is het meest biologisch actief en zorgt voor goede opname. Omdat vitamine C hier verpakt is in een vetlaagje (lipos), zal de darm het als lichaam-eigen beschouwen en komt het gemakkelijk in de cel omdat deze aan de buitenkant ook een vetlaagje heeft.
Hoge doses vitamine C worden ontraden bij Zwangerschap, Chemotherapie (tenzij onder professionele begeleiding) en als je last hebt van ijzerstapeling.
Er zou ook een verband zijn tussen inname van hoge doses vitamine C en nierstenen, maar dit wordt steeds vaker bestreden. Als je weet dat je nieren niet voldoende werken of als je eerder nierstenen hebt gehad, is structurele inname van hoge doses misschien niet aan te bevelen.
Een reden dat mensen nierstenen krijgen is eerder een teveel aan calcium(ascorbaat). Of omdat ze een te laag vitamine B6 en magnesium gehalte hebben. Bovendien draagt te weinig vloeistoffen tot je nemen ook zeker bij aan de vorming van nierstenen.
DISCLAIMER: Ik raad niemand aan om uit eigen beweging vitamine B6 inname, of verhogen van inname te starten. Bij een aantal mensen kan de synthetische vorm van B6 (Pyridoxine) stapelen in de lever en neuropathie veroorzaken. De biologisch actieve vorm P-5-P veroorzaakt dit minder snel, maar toch is hier een waarschuwing op zijn plaats.
Interacties:
Hoge doses vitamine C
- Kan de werking van antistollingsmiddelen verlagen
- Kan de koperstatus en B12-status negatief beïnvloeden
Vitamine C inname
Verhoogt/versterkt:
- De opname van aluminium uit maagzuurremmers (als ze deze bevatten)
- De werking van fluoxetine bij depressie.
- De opname van levothyroxine
- De bloedsuikerspiegel van aspirine(en daarmee de bijwerkingen)
- De oestrogeenspiegel bij gelijktijdige inname met hormoontherapie preparaten
- De de opname van mangaan, chroom, ijzer en luteïne
Verlaagt:
- De effectiviteit van de medicijnen bij kanker
- De bijwerking van Levodopa
- De bloedspiegel van indinavir en fluphenazine als het gelijktijdig met Vit. C wordt ingenomen
- De uitscheiding van B11 ofwel foliumzuur
Beschermt:
- Organen tegen toxische effecten van van MSG (monosodiumglutamaat)
- Tegen irritatie van het maagslijmvlies door aspirinegebruik
Nog een positieve noot, lees dit artikel: Vitamine C vermindert aanzienlijk de tijd van mechanische beademing.
Toxiciteit
Van vitamine C is bekend dat het in hoge dosering niet toxisch is. Omdat het wateroplosbaar is, zal het via dunne- waterige ontlasting de darmen verlaten. Het lichaam kan ook maar tot een bepaald level vitamine C opnemen. Daarom is het beter om het in doses verspreid over de dag te doen (bv maatschepje poeder in een kan water voor de hele dag en dan steeds glaasje nemen) of liposomaal in een wat hogere dosis (lees de doseer voorschriften op de verpakking).
Dr. Thomas Levy, cardioloog,
heeft veel studie verricht naar de werking van hoge doses vitamine C en er zelfs een boek over geschreven. Hij beveelt naast een redelijk dosis vitamine C als supplement om vooral de lever blijvend te ondersteunen bij detox, tevens een vitamine C Flush (spoeling) aan. Vitamine C helpt bij detoxen van zware metalen. Bij deze Flush reinig je tevens je darmen gedurende 1 dag (of eventueel 2) en begin je op nuchtere maag. Je start dan weer met eten na de flush, die meestal na 3-4 uur optreedt.
P.S. Ben je geïnteresseerd in de detox flush en al bekend als client in mijn praktijk, stuur een email met de titel C Flush en je ontvangt de gebruiksaanwijzing (mits deze geschikt is voor je).
P.S.S. Ben je nog niet bekend bij me, adviseer ik je een korte persoonlijke afspraak van 30 min. te maken zodat ik kan zien of deze flush voor jou uitvoerbaar is. Misschien gebruik je medicijnen en vraag je je af of je een dosering hiervan kunt overslaan in de ochtend, of dat je rekening moet houden met een interactie.
Denk je dat iemand anders geïnteresseerd is in dit blog, deel het dan gerust.
Comments are closed